Sivustaseuraaja Kaikenkarvaisia katkelmia

Asumisen tuet ja eriarvoisuus

 

Asumisen tukijärjestelmä on kyllä mielenkiintoisen kiemurainen. Tässä pieni esimerkki:

Mummeli, 70-vuotias, asuu Asikkalan laitamilla omistamassaan pienessä rintamamiestalossa. Hänen eläkkeensä on pieni, joten hän hakee eläkkeensaajan asumistukea, ja saa sitä 123 euroa. Tällä tuella ja pienellä eläkkeellä maksetaan kiinteistövero, vesi ja jätevesi, kiinteistön pienkorjaukset ja ennen kaikkea lämmitys. Kattokin pitäisi korjata, mutta siihen ei kerta kaikkiaan ole varaa: lainaa pitäisi ottaa... Tuon lainan korkoihin toki saa tukea, 73 % huomioidaan asumistuessa mutta ne lyhennykset, niihin ei eläke riitä.

Mummelin vuotta aikaisemmin syntynyt sisar asuu Asikkalan keskustassa, omistamassaan kerrostalohuoneistossa. Huoneistoon kohdistuvat vastikkeet joihin kaikki yllämainitun omakotitaloasujan maksamat kulut sisältyvät kiinteistövero mukaan lukien, ovat yhteensä 500 euroa (ja vesimaksu on 22 euroa) - pitihän se putkiremontti viimein tehdä mutta onneksi asumistuki huomioi vastikkeena maksetun remonttivelan lyhennyksenkin. Hänkin saa asumistukea, mutta peräti 388 euroa.

Nämä siskokset ovat eriarvoisessa asemassa. Toinen tekee lumityönsä itse kun pystyy ja toivoo naapurin auttavan pahimpien talvimyrskyjen aikaan. Toisen asumisesta huolehtii isännöitsijä ja huoltoyhtiö. Samaan aikaan odotetaan eläkeläisten elävän omillaan mahdollisimman pitkään - mieluiten niin, että seuraavan muuton kohteena on hautausmaa.

 

Esimerkin tapauksissa molemmat eläkkeensaajat saavat takuueläkettä 760 euroa/kk.

Seuraavan linkin takaa löydätte Kelan sivuilta löytyviin laskurehin, joiden avulla voitte halutessanne vertailla asumisen tukia eri elämäntilanteissa ja erilaisten asumismuotojen välillä.

http://www.kela.fi/laskurit

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat